Έκτακτα μέτρα στις Αγορές Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού και με σκοπό την όσο δυνατόν καλύτερη προστασία παραγωγών και καταναλωτών στις Αγορές Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων, αλλά και τη συμβολή μας στην προσπάθεια ανάσχεσης του ιού, ανακοινώνουμε ότι από Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μέχρι νεωτέρας, θα εφαρμόζονται στις Αγορές Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Αττικής και Θεσσαλονίκης τα κάτωθι έκτακτα μέτρα:

  1. Απαγορεύεται ρητά να αγγίζουν και να διαλέγουν προϊόντα οι καταναλωτές, ακόμα και αν φορούν γάντια. Τα προϊόντα θα τα τοποθετεί σε σακούλες υποχρεωτικά μόνο ο παραγωγός. Το μέτρο ισχύει και για τα συσκευασμένα προϊόντα.
  2. Σε κάθε πάγκο θα εργάζονται υποχρεωτικά δύο άτομα, εκ των οποίων ο ένας θα έχει επαφή με τα προϊόντα και ο άλλος με τα χρήματα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να υπάρχει δεύτερο άτομο στον πάγκο και μετά από ενημέρωση του Υπεύθυνου Αγοράς και του Δ.Σ., ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος να απολυμαίνει τα χέρια και­ τα γάντια του μετά από κάθε συναλλαγή, με απολυμαντικό τζελ ή οινόπνευμα.
  3. Όλοι οι παραγωγοί και οι βοηθοί είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά γάντια, τα οποία αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  4. Σε όλους ανεξαιρέτως τους πάγκους θα υπάρχει απολυμαντικό τζελ και γάντια, για χρήση από τους καταναλωτές, δωρεάν.
  5. Οι ελεγκτές των Αγορών, τα Δ.Σ. και εξουσιοδοτημένα άτομα σχετικά με αυτό, θα φροντίζουν για την ομαλή ροή των καταναλωτών στις Αγορές προκειμένου να μη δημιουργείται συνωστισμός.
  6. Οι παραγωγοί θα μεριμνούν για την ομαλή εξυπηρέτηση των καταναλωτών στον πάγκο τους, χωρίς συνωστισμό και με επαρκή απόσταση ανάμεσα στους καταναλωτές.
  7. Τα κέρματα θα απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με οινόπνευμα ή αλκοολούχο διάλυμα.
  8. Οι παραγωγοί υποχρεούνται να απολυμαίνουν τόσο την καμπίνα όσο και το χώρο φόρτωσης των οχημάτων τους και να φροντίζουν για τη διατήρηση της καθαριότητας τους. Επίσης υποχρεωτικά θα απολυμαίνονται και τα μέσα μεταφοράς των προϊόντων (π.χ. τελάρα).
  9. Λόγω του εξαιρετικά σοβαρού και μεγάλου κινδύνου, οποιαδήποτε μη συμμόρφωση με τα ανωτέρω συνεπάγεται άμεση αποβολή από τις Αγορές και ενημέρωση των αρμόδιων αστυνομικών και υγειονομικών αρχών.

Ζητάμε την κατανόηση, υπομονή και συνεργασία όλων, προκειμένου να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδος που διανύουμε.