Δελτίο τύπου σχετικά με το επερχόμενο σ/ν για τις λαϊκές αγορές

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για το επερχόμενο σχέδιο νόμου σχετικά με το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης, κάνουν λόγο για εμπλοκή νομικών προσώπων στη διαχείριση των λαϊκών αγορών και ταυτόχρονα δικαίωμα συμμετοχής τους σε αυτές, πλειστηριασμό θέσεων και αποκλεισμό των παραγωγών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις που τους αφορούν.

Είναι γεγονός ότι χρειάζεται βελτίωση το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ιδιαίτερα στην εφαρμογή της τεχνολογίας για τον καλύτερο έλεγχο και σχεδιασμό τους. Κανένας δεν επιθυμεί το κράτος-πατερούλη που θα κανονίζει και θα μεριμνά για τα πάντα, όμως από αυτό μέχρι την πλήρη απελευθέρωση ενός τόσο νευραλγικού κλάδου για τον παραγωγικό τομέα και την κοινωνία, υπάρχουν κάποια σύμπαντα.

Είσοδος κερδοσκόπων στις λαϊκές αγορές σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών, δεν πρέπει να υπάρξει. Οι λαϊκές αγορές χρειάζονται ένα σοβαρό μοντέλο αυτοδιαχείρισης, ίσως και στη βάση των πρόσφατα θεσμοθετημένων αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων.

Οι λαϊκές αγορές ανήκουν στους παραγωγούς, τους μικρούς επαγγελματίες και τους καταναλωτές, όχι σε εταιρίες. Στηρίζουμε τους συνάδελφους παραγωγούς σε όλη την επικράτεια και θα είμαστε μαζί στον αγώνα τους.