Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε η παρουσίαση του βιβλίου «Οι μύθοι περί των ασφαλών φυτοφαρμάκων»

“Leave Your Myth in Greece” θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της σειράς των εκδηλώσεων που διοργανώνονται με τη μέριμνα των κατά τόπους ενώσεων βιοκαλλιεργητών, με αφορμή τη μετάφραση στα ελληνικά του βιβλίου του Andre Leu «Οι μύθοι περί των ασφαλών φυτοφαρμάκων» από το Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής (ΣΥΒΑΑ) και που διατίθεται απευθείας από τις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Πύργο.

Οι βιβλιοπαρουσιάσεις-συζητήσεις ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, στην αίθουσα «Ολυμπία Α» του ξενοδοχείου Grand Hotel Palace στην ιδιαίτερα πετυχημένη εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας (ΕΑΒΒΕ).

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, ο κ. Leu εντόπισε και κατέρριψε τους πιο γνωστούς μύθους σχετικά με την ασφάλεια των συνθετικών φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία: ότι τα φυτοφάρμακα είναι εξονυχιστικά ελεγμένα, ότι τα υπολείμματα τους είναι ασφαλή σε μικρές ποσότητες, ότι διασπώνται χωρίς πρόβλημα, ότι ελέγχονται από αξιόπιστες ρυθμιστικές αρχές και ότι είναι απολύτως απαραίτητα για τη γεωργία. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην απουσία ικανοποιητικών δοκιμών και ερευνών κατά τη διαδικασία έγκρισης των σκευασμάτων και στις επιπτώσεις των υπολειμμάτων τους στα έμβρυα, τα νεογνά και τα παιδιά.

Τον κ. Andre Leu καλωσόρισε από το βήμα της εκδήλωσης, η πρόεδρος της ΕΑΒΒΕ Χρυσούλα Σκορδίτη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η βιολογική γεωργία είναι η μόνη λύση προκειμένου οι καταναλωτές να προμηθεύονται καθαρά, πιστοποιημένα αγροδιατροφικά προϊόντα και η Πολιτεία θα πρέπει να χαράξει τις κατάλληλες πολιτικές για τη ενίσχυσή της.

Τον κ. Leu προλόγισε ο βιοχημικός Δρ. Αντώνης Καράγιωργας, ο οποίος έδωσε βάρος στις ορθές επιστημονικά πρακτικές των ερευνών που οδήγησαν στα συμπεράσματα του συγγραφέα, ενώ η Δρ. Χριστίνα Βακάλη (Αιγίλοπας) τεκμηρίωσε την απάντηση της Βιολογικής Γεωργίας στους ισχυρισμούς των βιομηχανιών παραγωγής φυτοφαρμάκων. Υπεύθυνος για το συντονισμό της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος της ΕΑΒΒΕ, Νίκος Ιωάννου.

Συνεχίζοντας την περιοδεία του στην χώρα μας ο Andre Leu, βρίσκεται σήμερα Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο Κρήτης όπου συμμετέχει σε Συνέντευξη Τύπου (αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης», Ανδρόγεω 2, 11.00). Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, θα συμμετάσχει σε συνέντευξη τύπου που διοργανώνεται από την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ηλείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου (Δημαρχείο Πύργου, 13:00).

Ο κύκλος επισκέψεων στην Ελλάδα του Αυστραλού βιοκαλλιεργητή και συγγραφέα Andre Leu, για την παρουσίαση του βιβλίου «Οι μύθοι περί των ασφαλών φυτοφαρμάκων», ολοκληρώνεται με διήμερο εκδηλώσεων στην Αθήνα. Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, στις 12.00 (ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, 3ος όροφος, μικρή αίθουσα τύπου), διοργανώνεται Συνέντευξη Τύπου του συγγραφέα μαζί με στελέχη του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής (ΣΥΒΑΑ), για την πληρέστερη γνωριμία με τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και το ευρύ κοινό.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ιερά οδός 75, συνεδριακό αμφιθέατρο), στις 11.00, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση αναλυτικής παρουσίασης του βιβλίου και του συνολικότερου έργου του ενώπιον εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, των παραγωγών και των καταναλωτών βιολογικών προϊόντων, αλλά και του ευρύτερου κοινού.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις:

Για την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης: Ανδροκλής Γιάτσογλου 6943834921

Για την εκδήλωση του Πύργου: Ανδρέας Βαρώτσος 6976927187

Για την εκδήλωση του Ηρακλείου: Βαγγέλης Χουρδάκης 6978293326

Για την εκδήλωση της Αθήνας: Στέφανος Παπαπολυμέρου, υπεύθυνος Τύπου, 6995110941, [email protected] , [email protected]