Οι βιοκαλλιεργητές για την αγροτική ανάπτυξη, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του  2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Βιολογικής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας, που διοργάνωσε η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας από τις 12-15 Νοεμβρίου στο φιλόξενο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στο Νέο Πετρίτσι Σερρών.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου ήταν το Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία «ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ», η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Νομού Σερρών και ο Δήμος Σιντικής, ενώ το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το συνέδριο ήταν φέτος αφιερωμένο στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, με στόχο να φέρει κοντά παραγωγούς, καταναλωτές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε μία συζήτηση για την αειφορική διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη σημασία της στη γεωργία και βιοκαλλιέργεια.

Το συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν περίπου 300 καλλιεργητές, κτηνοτρόφοι, μεταποιητές, επιστήμονες, εμπλεκόμενοι με την αγροδιατροφική αλυσίδα και καταναλωτές, χαιρέτησαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ιωάννης Τσιρώνης, η κα. Ευθυμιάδου Στυλιανή ως εκπρόσωπος της Υφυπουργού Εσωτερικών κας. Κόλλια-Τσαρουχά Μαρίας, οι βουλευτές Σερρών κα. Σταμπουλή Αφροδίτη και κ. Τζελέπης Μιχαήλ, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Σερρών κ. Μωυσιάδης Ιωάννης και ο Δήμαρχος Σιντικής κ. Δομουχτσίδης Φώτης.

Εκτός από το μείζον ζήτημα του νερού, το τριήμερο περιελάμβανε θέματα που αφορούσαν τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία όπως η διαχείριση και προσαρμοστικότητα των τοπικών ποικιλιών φυτών και φυλών ζώων στη βιολογική παραγωγή και την ποιότητα προϊόντων, τη βιολογική αμπελουργία και την οργανική βελτίωση, το θεσμικό πλαίσιο για τη βιολογική γεωργία και το βιολογικό σπόρο, την οικοτεχνία και τις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων. Στο πρόγραμμα επίσης έγινε παρουσίαση καινοτόμων εφαρμογών για τη βιολογική γεωργία και τη βιοποικιλότητα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Capsella» όπως για παράδειγμα εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας παρακολούθησης διαχείρισης της γονιμότητας του εδάφους και του δάκου της ελιάς, αγροοικολογικές προσεγγίσεις, οικολογικό αποτύπωμα κ.ά.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, η ΕΑΒΒΕ εκτιμώντας τη φιλοξενία της τοπικής κοινωνίας προσκάλεσε το θεατρικό σχήμα εκπαιδευτικών από τη Θεσσαλονίκη «Διθύραμβος εξ Αμάξης», το οποίο παρουσίασε μία δωρεάν εκπαιδευτική θεατρική παράσταση για παιδιά. Τέλος, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, στην παρακείμενη αίθουσα έγινε παρουσίαση  γραπτών ανακοινώσεων (πόστερς) με επιστημονικό ενδιαφέρον για τη βιολογική γεωργία.

Στο συνέδριο τιμήθηκαν για την πολυετή προσφορά τους στη διατήρηση των φυτογενετικών πόρων της χώρας οι τέως διευθυντές της Τράπεζας Γενετικού Υλικού Νίκος Σταυρόπουλος και Στέλιος Σαμαράς, ο τέως ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ  Κωνσταντίνος Μπλαδενόπουλος και η Καθηγήτρια Γεωργίας του Παν/μιου Θεσσαλίας κα Στέλλα Γαλανοπούλου Σενδουκά. Επίσης τιμήθηκε για την υποστήριξή της στους βιοκαλλιεργητές και βιοκτηνοτρόφους του Νομού Σερρών η πρώην υπεύθυνη βιολογικής γεωργίας της ΔΑΟΚ Σερρών κα. Γεναρίδου Τασούλα.

Στα συμπεράσματα του συνεδρίου συνοπτικά περιλαμβάνονται η ανάδειξη της σημασίας της επικοινωνίας και συνέργειας μεταξύ πολιτών, φορέων και πολιτείας για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των βιοκαλλιεργητών και βιοκτηνοτρόφων όπως επίσης και τη σημασία της εκπαίδευσης στην καλλιέργεια της βιοκαλλιεργητικής, συνεργατικής και οικολογικής συνείδησης, τόσο στους παραγωγούς όσο και σε καταναλωτές. Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη συστηματικής εργασίας προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της μοναδικότητας της ποιότητας των βιολογικών προϊόντων, ιδίως από παραδοσιακές καλλιέργειες/ποικιλίες και εγχώριες φυλές ζώων, ενώ αναζητήθηκαν οι δρόμοι που θα αναδείξουν και πάλι τη βιολογική γεωργία ως ένα σύστημα παραγωγής δυναμικό και ελπιδοφόρο για την ελληνική γεωργία και κοινωνία, μεσούσης της οικονομικής κρίσης. Επίσης, σαφώς εντοπίστηκε η ανάγκη της συνέχισης της συζήτησης γύρω από τη διαχείριση των υδάτινων πόρων καθώς κατά κοινή ομολογία θα αποτελέσει ένα από τα πιο σοβαρά θέματα του αγροτικού χώρου κατά τα επόμενα έτη. Τέλος, εντοπίζοντας το μεγάλο κενό στην ενιαία εκπροσώπηση του κλάδου, αναδείχθηκε η ανάγκη επαναλειτουργίας ενός πανελλήνιου οργάνου για τον καλύτερο συντονισμό των επαγγελματιών αγροτών βιοκαλλιεργητών και βιοκτηνοτρόφων.

Η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας και οι συνδιοργανωτές του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας ευχαριστούν θερμά τους χορηγούς, υποστηρικτές και εθελοντές του συνεδρίου, χωρίς τη συμβολή των οποίων η διοργάνωση θα ήταν αδύνατη και ήδη σχεδιάζει το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας για το 2017.

 

???????????????????????????????????? ????????????????????????????????????
???????????????????????????????????? ????????????????????????????????????
???????????????????????????????????? ????????????????????????????????????
???????????????????????????????????? ????????????????????????????????????